Franciaország borai és a francia bor története

A franciaországi borkészítés története során számos hullámvölgyet élt meg.
Franciaország borai és a francia bor története

Ide tartozik a szőlőültetvények filoxéra általi elpusztítása, a két világháború és az azt követő gazdasági válság. Ezek az események azonban csak egy részét képezik a történetnek. Az igazi történet a francia borászat fejlődéséről szól.

A Kr. e. 6. században ültették el az első szőlőtőkéket a mai Franciaország területén. Az ókori görögök és rómaiak kezdték elterjeszteni a szőlőtermesztést a régióban. A negyedik században Tours-i Szent Márton kezdett szőlőt telepíteni az ország déli részén. A középkorban a kolostorok is jelentős szerepet játszottak a bortermelésben. Ezek az intézmények rendelkeztek a felmerülő kihívások leküzdéséhez szükséges erőforrásokkal és tudással. Egyfajta biztonságot is jelentettek azok számára, akik bort akartak termelni.

A 19. század közepén azonban egy filoxéra nevű kártevő kezdte megtámadni a szőlőtőkéket. Ez a kártevő, amely Észak-Amerika keleti részén honos, megakasztotta a franciaországi boripart. A század végére a filoxéra elpusztította a szőlőültetvények felét olyan tekintélyes területeken, mint Bordeaux. Az egyetlen megoldás az volt, hogy a szőlőültetvényeket új, a filoxéra ellenálló amerikai szőlőtőkékre oltott szőlőtőkékkel ültették át.

A középkorban a szőlőültetvényeket szerzetesek gondozták, akik nagy ivókedvűek voltak. Ők voltak felelősek azért is, hogy az európai háborúk idején megőrizzék a borkészítéssel kapcsolatos tudást. Össze tudták fogni erőforrásaikat és tanulhattak egymástól.

A 19. században a gazdasági visszaesés és a nagy gazdasági világválság miatt a francia borászat mélypontra került. A filoxérajárvány mellett a gazdák az Egyesült Államokból érkező új betegségekre is felfigyeltek. Néhány gátlástalan kereskedő hamis borokat is árult. A francia borászat "aranykora" nem olyan mítikus, mint ahogy azt a történet elhiteti.

A francia bor történetének második jelentős fejleménye a 20. század elején következett be. Ez volt az Appellation d'Origine Controlee (AOC) bevezetése. Ezt a rendszert a francia borok minőségének védelmére hozták létre. Kezdetben ez úgy történt, hogy meghatározott földrajzi borvidékeket hoztak létre. Ez segített meghatározni a nemzet terroir fogalmát. Ezután a törvény úgy változott, hogy a borkészítés során meghatározott szőlőfajtát kellett használni. Ez erős identitástudatot teremtett az ország borászai számára.

A francia kormány és a kereskedők a huszadik század elején reagáltak a felesleges borkészletre. Válaszul szövetkezeti mozgalmat indítottak a borászok érdekében. A borászok hagyományosan különböző fajtákat párosítottak különböző termőhelyekkel. Ez azonban nem segített, amikor a szőlőárak összeomlottak. Amikor a szőlőárak mélypontra kerültek, a gazdák fellázadtak. Ezért a borászok úgy döntöttek, hogy egyesülnek, és elkezdték a fajtákat "appellációként" meghatározni. Ez volt a modern francia bor kezdete.

Az AOC-rendszer stabilitást biztosított a francia borágazatnak a huszadik század végén. Ez segített meghatározni Franciaország terroirját, és szigorú minőségi szabványokat állított fel a boripar számára. Az AOC helyreállította a francia bor egykor tisztelt identitását is.

Kapcsolódó cikkek

3 álomszép sziget

3 álomszép sziget

A zsúfolt tengerpartok helyett idén válassz úticélul egy különleges szigetet.

A lengyel vajdaság városa, Gniezno - szállás, hotel, látnivalók

A lengyel vajdaság városa, Gniezno

Gniezno, egy gyönyörű város a lengyel vajdaságban.

Furcsa tradíció Mongóliában

Furcsa tradíció Mongóliában

Mongóliában nem puszival köszöntik egymást az emberek.