3 álomszép sziget

A zsúfolt tengerparti nyaralásra gondolva elmegy a kedved az utazástól? Szeretsz kirándulni, új helyeket felfedezni, és érdekelnek a különböző kultúrák? Akkor cikkünk Neked szól!
3 álomszép sziget

1. Szicília

A sokszínű történelméről, egyedi kultúrájáról és meseszép tájairól híres sziget, Szicília a Földközi-tenger és Olaszország legnagyobb szigete. Európa hetedik legnagyobb szigetén található a földrész leghatalmasabb vulkánja, az Etna, aminek a felfedezése egy életre szóló, különleges élményt nyújt.

Már áprilistól nagyon kellemes időre számíthatunk, egészen október végéig, november elejéig. A legnagyobb forróságban, vagyis júliusban és augusztusban csak a turisták tikkadnak a hőségben - a sziesztázó helyiek csak késő délután kerülnek elő. Ha idei úticélünk Szicília lesz, akkor mi is vegyük át egy kicsit a helyi mentalitást, vagyis adjunk teret a lelassulásnak, a pihenésnek, a nyugodt szemlélődésnek, és ne rohanjunk egyik látnivalótól a másikig.

A piacokat semmiképp se hagyjuk ki, mert igazi mediterrán kavalkádba csöppenhetünk. A sziget konyhaművészetén a görögöktől kezdve a rómaiak, az arabok, a franciák, a spanyolok és az észak-afrikaiak mind-mind nyomot hagytak. Adjuk át magunkat a kulináris élvezeteknek, és kóstoljuk meg a helyi halakat, pisztáciás édességeket, ricottájukat.

És bár a maffia (sokkal kisebb létszámmal) még létezik, semmilyen fenyegetést nem jelentenek a turisták számára, mert nekik is érdekük, hogy ezzel megélhetést, munkát adjanak a szigetlakóknak.

2. Feröer-szigetek

Félúton Norvégia és Izland között megbújik egy igazán csodálatos, vulkáni eredetű szigetcsoport: a Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigetek. A 18 szigetből álló szigetcsoporton kevesebb, mint 50 ezer ember él, így tumultustól, turistáktól nyüzsgő látnivalóktól nem kell tartanunk, ha ide látogatunk.

A természeti környezet miatt olyan érzésünk lehet, mintha nem is a Földön kirándulnánk: a domborzatot jég formálta, merész sziklagerincek és csúcsok, köztük széles, U-alakú völgyek jellemzik. Bár az időjárás rendkívül változékony, sokszor csapadékos, a meleg Golf-áramlat miatt mégsem hideg.

Tórshavn a fővárosa a Feröer-szigeteknek, ugyanis 850-ben itt hozták létre a parlamentet a Tinganes félszigeten a vikingek. A színes kis házak (sokszor fűvel benőve) garantáltan elbűvölnek majd, és a helyi halételek is. Ha szeretnénk kiszakadni a városi nyüzsgésből, és közelebb kerülni az érintetlen természethez, válasszuk a Feröer-szigeteket! Budapestről koppenhágai átszállással néhány óra alatt elrepülhetünk e különleges hangulatú, viking szigetre.

3. Aran-szigetek

Egy eldugott kis földdarabra vágysz, ahol alig jön szembe turista? Akkor irány az írországi Aran-szigetek! A három szigetből álló szigetcsoport Írország nyugati partjainál, a Galway-öbölben található. Itt még élő az ír nyelv, a legnagyobb szigeten is kevesebb, mint 900 fő él, és egy órás hajóúttal érhető el Rossavealből.

A páratlan szépségű természeti környezet, a vár és templom romok, sziklafalak, vadregényes tengerpartok és az ír vidéki élet garantáltan magával ragadja a látogatókat. Viszonylag olcsón biciklit is bérelhetünk, így két keréken fedezhetjük fel Inishmore-t vagy a szigetcsoport másik két tagját. A legfőbb látványosság a Dun Aonghasa kelta kőerőd, amely egy meredek sziklafal peremén áll.

Kapcsolódó cikkek

A világ 20 leggyorsabban fejlődő turistahelye

A világ 20 leggyorsabban fejlődő turistahelye

Az United Nations World Tourism Organization minden évben felméri az utazási trendeket.

Ilyen a Four Seasons Mauritius, a világ egyik leggyönyörűbb szállodája!

Four Seasons Mauritius - mutatjuk, milyen

A Four Seasons, Mauritius egyik legszebb szállodája.

Núbia és a a „fekete fáraók” piramisai

Núbia és a a „fekete fáraók” piramisai

Núbia pontos határokkal nem körülírható, történelmi terület Észak-Afrika keleti részén. A történelmi földrajzi egység ma két állam területén fekszik. Egyiptom déli, és Szudán északi határvidékén.